Miten suhtaudumme totuudenetsintään?

August 20, 2021

Olemme pahoillamme, tiede ei ymmärrä kaikkea

Miksi olemme täällä? Miten päädyimme tähän? Miten kannattaisi elää?

Olemme luonnostamme uteliaita.

Uteliaina ihmisinä etsimme Totuutta. Olemme siis totuudenetsijöitä. Se on muuttumattomin osa meitä. Se on syvin olemuksemme tällä matkalla. Pysymme nöyränä ja jatkamme, kunnes olemme perillä.

Mikä on Totuus? Se on äärettömyys. Kaikki mitä on.

Media väittää, että elämme totuuden jälkeistä aikaa aivan kuin ylivertainen kulttuurimme olisi ymmärtänyt Totuuden hetkenä historiassamme. Äärettömyyden hiekkalaatikolla pystymme kyllä melko hyvin ymmärtämään ulkoisen maailmamme arkisia kokemuksia ja matemaattisesti ennustamaan syy-seuraussuhteita. Kykenemme tällä totuudella muuntamaan materiaa ja immateriaa suhteessa itseemme valtaviksi materia- ja informaatiorakennelmiksi, jolle edes taivas ei ole rajana.

Mutta tämä totuudenetsintä, tämä ulospäin katsominen. Sen äärirajoilla totuutemme rakoilee. Kvantti-ilmiöt ja niiden erilaiset tulkinnat. Miksi big bang tapahtui? Mitä painovoima on? Mitä pimeä aine ja energia ovat? Nauramme 1800-luvun ajatukselle avaruutta täyttävästä eetteristä. Luulemme olevamme tiedepohjainen kulttuuri, mutta edelleen arkiajattelumme ei ole edes ottanut huomioon 100 vuotta vanhoja fysiikan teorioita. Ulospäin katsoessa totuutemme rakoilee. Emme ymmärrä puoliakaan.

Lähestyessämme itseämme, omaa olemustamme ja omaa kokemustamme, tämä totuus rakoilee vieläkin voimakkaammin. 

Katsoessamme itseämme kemiallisbiologisina koneina, voimme melko hyvin tilastollisesti suuressa joukossa ihmisiä ennustaa syy-seuraussuhteita. Mutta kun kohdistamme katseen yksilöön, ei maailmankuvamme pysy perässä. Mitä on lumevaikutus? Mikä rakkaus on? Miksi olen tietoinen? Mitä tietoisuus edes on? Mitä unet ovat? Entä etiäiset? Muut paranormaalit kokemukset? Miksi yksi uskoo Jumalaan ja toinen ei?

Miten emme ymmärrä edes arkisimpia ilmiöitä?

Onneksi maailman on pullollaan vihjeitä. On vain avattava silmät. On haluttava etsiä. Otettava nöyrästi askelia tietämättömyydestä kohti iäisyyden horisontissa siintävää Totuutta.

Olemme perillä vasta, kun olemme itse Totuus.

Satunnaisia kirjoituksia metafysiikasta

Selaa kirjoituksia